Juryvoorzitter Innovatie Award Sjef van Dooremalen geeft stokje over

Logo Innovation Award

Juryvoorzitter Innovatie Award Sjef van Dooremalen geeft stokje over

Posted by: HJ Media Groep Category: Geen categorie Comments: 0

Drie keer is scheepsrecht voor Sjef van Dooremalen, want na de uitreiking van de Innovatie Award 2016 stopt de 71-jarige juryvoorzitter van de prestigieuze innovatieprijs ermee. Andere bezigheden krijgen voorrang.

Waarom stopt u?

“Dat heeft alles te maken met mijn levensfase. Dat klinkt hoogdravend, maar een feit is dat ‘mijn’ wereld aan het veranderen is. Toen ik zo’n tien jaar geleden afscheid nam als CEO van IHC en uit de frontlinie stapte, stond ik nog volop in het bedrijfsleven. Ik was actief in een enorm netwerk, nam diverse bestuurstaken aan, kwam in raden van toezicht en werd commissaris bij diverse interessante bedrijven. Mijn agenda was volop gevuld, mijn netwerk bleef onderhouden. In de loop van de jaren zie je de wereld om je heen veranderen. Het netwerk dunt uit en langzamerhand bekruipt je het gevoel dat de jongere generatie het stokje maar moet overnemen. Het is nu ook voor de Innovatie Award een natuurlijk moment om dat stokje over te dragen.”

En nu achter de geraniums?

“Zeker niet. Ik heb veel functies afgestoten, maar blijf ook nog een gering aantal (bestuurs)functies vervullen, waaronder die van voorzitter Raad van Toezicht van het MARIN.  Mijn agenda vertoont nu grote gaten. Dat vind ik prettig, ik ben op mijn 62e gaan golfen en dat vind ik heerlijk. Je vindt me dus regelmatig op de golfbaan met een aantal vrienden. Ook met de kleinkinderen op pad gaan is een heerlijke bezigheid en sinds kort hebben mijn partner en ik een huis op een golfresort in Spanje en daar zullen we uiteraard ook de nodige tijd gaan doorbrengen, reken maar!”

Hoe kijkt u terug op uw juryvoorzitterschap van de IA?

“Met veel plezier. Innovatie had mijn hart al gestolen toen ik nog actief was bij IHC. Het is de enige manier om op langere termijn te overleven. Voorop blijven lopen is noodzaak en dan niet alleen op het gebied van technische innovaties, maar ook op gebieden zoals processen en marketing.”

“De uitreiking van een innovatieprijs Drechtsteden als opvolger van de ondernemersprijs van de Kamer van Koophandel, vind ik een schot in de roos. Ook in de Drechtsteden vinden er namelijk de nodige innovaties plaats, terwijl dit niet altijd voldoende aan de oppervlakte komt. De Innovatie Award laat zien dat hier mooie ontwikkelingen plaatsvinden. De inzendingen van de afgelopen jaren waren van een hoog niveau en hebben ons als jury de nodige hoofdbrekens bezorgd. De keuzes waren moeilijk genoeg.”

“Wat ik eveneens een goede zet vind, zijn de prijzen die het onderwijs en studenten ten deel vallen. Het versterkt het beeld dat ondernemers en onderwijs niet zonder elkaar kunnen.”

Kunt u al wat zeggen over het aantal aanmeldingen?

“Over het aantal en uit welke hoek de aanmeldingen komen, kan ik nog niets zeggen. De inschrijvingstermijn loopt namelijk tot 1 april aanstaande en daarna gaan we met de jury weer volop aan de slag. De verwachtingen zijn wat mij betreft hoog gespannen, want er gebeurt best veel in de Drechtsteden. Ik verwacht ook dit jaar weer interessante inzendingen.”

Zijn er restricties verbonden aan het aanmelden van een innovatie?

“Er zijn geen restricties, hoewel er een gedegen financiële onderbouwing bij de aanmelding gevoegd moet zijn waaruit blijkt dat je met de innovatie rendement kunt halen en dat is soms best lastig. Overigens kunnen wij daarbij helpen. Maar elk bedrijf of organisatie, groot of klein kan een innovatie aanmelden. Het is goed voor de inzenders, goed voor de regio en goed voor andere ondernemers. Het is namelijk prettig en veelal ook handig om van elkaar te weten wat er speelt in de regio. De winnaars van de vorige edities kunnen daarover meepraten. Zij zijn er niet minder van geworden, in elk geval genereert het voor de inzenders veel naamsbekendheid.”

Moet deze innovatieprijs breder getrokken worden dan de Drechtsteden?

“Ik ben daar geen voorstander van. Het aantal innovatieprijzen dat in ons land wordt uitgereikt,  is schrikbarend hoog. De Drechtsteden is een mooi gebied om ook een dergelijke prijs uit te reiken. Achter de schermen vindt er hier veel innovatie plaats en niet alleen op maritiem technisch gebied. Het zou leuk zijn als er ook uit andere sectoren zoals bijvoorbeeld de zorg- en dienstensector inzendingen binnenkomen. De komende jaren kunnen wij nog wel vooruit met de innovatieprijs, het is een mooi event dat past in de Drechtsteden.”

Privacy statement

Welkom op onze site! Wij verzamelen verschillende soorten gegevens op onze website om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten uw wensen en eisen.

Privacy statement | Sluiten
Instellingen